Jazzgitaar elektronica

Het repareren van elektronica in een jazz gitaar of andere holle gitaar zonder goede toegang is natuurlijk extra lastig en kost ook meer tijd. Meestal moet de hele bedrading uit de gitaar gehaald worden, inclusief output, om bij het defect te komen. Bij sommige gitaren kan dat via de element gaten, bij andere gitaren moet alles door de F gaten.


Heel belangrijk is natuurlijk dat de bedrading netjes en degelijk gesoldeerd, wordt teruggeplaatst. Alle contacten moeten goed geïsoleerd van de aarde worden gemonteerd, en alles moet vast zitten zodat er geen storingen door losse onderdelen kunnen plaatsvinden.

Epiphone met storing

Deze Epiphone kwam in de werkplaats met een niet werkende tone control. De storing is extra lastig omdat het een semi-hollow gitaar is met oude bedrading.

De volledige elektronica is verwijderd uit de semi-hollow gitaar en ligt op een lap stof op de gitaar.

Na het uithalen van alle elektronica componenten, is de storing snel duidelijk; een aarde draad is los gebroken van de potmeter. Deze is opnieuw gesoldeerd. De hele bedrading is gecontroleerd op eventuele beschadigingen en brosse soldeercontacten.

Alle onderdelen worden weer teruggeplaatst in de gitaar. Bij deze gitaar moeten alle onderdelen via het gat van de brug pickup terug naar de originele positie, een lastige en tijdrovende klus.

De onderdelen zijn weer teruggeplaatst, en de pickups gemonteerd. Na controle is de gitaar weer gerepareerd en helemaal in orde.