De werkplaats

Hout- en meubileringscollege

In 2001 volbracht ik met succes de 4-jarige opleiding meubel maken aan het Hout- en Meubileringscollege te Amsterdam. Hier heb ik twee akoestische gitaren gemaakt en een lapsteel. Tevens ben ik begonnen met het helpen bij het uitvoeren van reparaties in gitaarwinkel The String in Amsterdam. Ook de jaren na het behalen van het diploma, bleef ik actief als reparateur in The String. Na drie jaar met plezier werkzaam te zijn geweest als theater inspicient bij De Nederlandse Opera en Het Nationaal Ballet, en na het bouwen van weer een nieuwe gitaar, besloot ik te beginnen als gitaarbouwer.

Start van de werkplaats / verhuizing

In januari 2005 is de werkplaats 'Fern's Guitars and Parts' in Haarlem gestart. Op een industriƫle locatie, midden in de Waarderpolder, zijn de eerste gitaren en lapsteels geproduceerd. Klanten wisten al snel de weg te vinden voor reparaties, onderdelen en natuurlijk unieke handgemaakte instrumenten. De werkplaats groeide in drie jaar uit tot een professionele gitaarbouw en reparatie werkplaats. In dit artikel kun je lezen hoe de naam 'Fern' is ontstaan.

Op 1 januari 2008 is er een grote brand in het pand aan de Tappersweg in Haarlem. Na een week van onzekerheid, is begonnen met het inventariseren van de schade. Twee grote bedrijven zijn volledig verwoest, en veel kleine bedrijfjes hebben ernstige schade opgelopen. Door een wonderlijk geluk is er verder geen materiele schade geweest voor Fern's Guitars, in tegenstelling tot veel collega's. De bedrijfsruimtes waren onbewoonbaar, en alle huurders waren gedwongen om een nieuwe locatie te vinden. In februari 2008 is er een ruimte gevonden midden in het centrum van Amsterdam.

Het gebouw in de Waarderpolder (Haarlem) tijdens het blussen op 1 januari 2008. Het gebouw is beschadigd en vervormd, er zijn geen vlammen meer, maar ook nog niet afgekoeld.
Het totaal beschadigde pand in de Waarderpolder (Haarlem) een week na de brand. Het gebouw is vervormd, de muren zijn weg en de constructie is ingestort.

Het pand in Haarlem tijdens het blussen op 1 januari 2008.

Het totaal verwoeste gebouw 1 week later.

Made in Amsterdam

Vanaf januari 2008 is de naam van de werkplaats verkort naar 'Fern's Guitars'. Ondanks de kleinere ruimte is de centrale locatie in Amsterdam een geweldige verbetering. Het aanbod van reparatie werk is groot, en een leuke mix van lokale muzikanten, expats, enthousiaste hobbyisten, en af en toe een helpende hand voor de nabijgelegen muziektempels Paradiso en de Melkweg. In deze werkplaats die er van binnen precies uit ziet zoals je een werkplaats in gedachte hebt, is het werk uit Haarlem verder voortgezet. Ik ben me verder gaan toeleggen op het bouwen van akoestische en elektrische gitaren die het stempel Made in Amsterdam volwaardig zijn.