Afschermen

Wanneer er veel storingen van buitenaf in de gitaar kunnen komen, bijvoorbeeld strooi ruis van een voedings trafo of beeldscherm, kan het afschermen van de ruimtes rond potmeters en soms zelfs de pickups uitkomst bieden.


Voor het afschermen gebruik ik speciaal 3M koperfolie, ontwikkeld om elektronica af te schermen. Soms wordt er op slagplaten wel aluminium folie gebruikt, echter aluminium folie wordt doorgaans gebruikt voor hitte afscherming, en niet voor elektronica afscherming.


Meestal moeten alle onderdelen los gehaald worden, dus als er iets gerepareerd of gemodificeerd moet worden aan de bedrading, dan is dit ook een goed moment om dat te laten doen.


Brom die wordt veroorzaakt door de pickups zelf (bijvoorbeeld P90 soapbars) wordt hier nooit mee weggenomen.

Elektrische gitaar shielding en nieuwe bedrading

Bij deze elektrische gitaar moest de ruis geminimaliseerd worden. Besloten werd om de elektronica opnieuw aan te sluiten, en de ruimte af te schermen met koper folie.

De oude rommelige bedrading van de gitaar.

Het koper folie is netjes aangebracht, en zorgt ervoor dat alle onderdelen in een met aarde afgeschermde behuizing zitten.

Na het opnieuw solderen is de gitaar niet alleen stiller, maar ook een stuk overzichtelijker voor een eventuele toekomstige reparatie of modificatie.

Tele shielding

Voordat alle ruimtes beplakt kunnen worden met speciaal shielding folie, moeten eerst alle onderdelen losgehaald worden. Hierbij wordt ook meteen de bedrading gecontroleerd.

Alle ruimtes kunnen nu worden afgeschermd met folie. Het koper wordt verbonden via een centrale aarde draad.

Alle onderdelen (pickups, brug, elektronica, output) worden weer netjes teruggeplaatst. Deze modificatie levert een significant stillere gitaar op.