Fern's Guitars logo

Werkplaats

Fern's Guitars logo

Werkplaats

Hout- en Meubeleringscollege

In 2001 volbracht ik met succes de 4-jarige opleiding Meubelmaken aan het Hout- en Meubeleringscollge te Amsterdam. Hier heb ik twee akoestische gitaren gemaakt en een lapsteel. Tevens ben ik begonnen met het helpen bij het uitvoeren van reparatie's in gitaarwinkel The String in Amsterdam. Ook de jaren na het behalen van het diploma, bleef ik actief als reperateur in The String. Na drie jaar met plezier werkzaam te zijn geweest als theater inspicient bij De Nederlandse Opera en Het Nationaal Ballet, en na het bouwen van een nieuwe gitaar, besloot ik te beginnen als gitaarbouwer.

Fern snijdt een roset

Start van het atelier

In januari 2005 is het atelier 'Fern's Guitars and Parts' in Haarlem gestart. Op een industriele locatie, midden in de Waarderpolder, zijn de eerste gitaren en lapsteels geproduceerd. Klanten wisten al snel de weg te vinden voor reparatie's, onderdelen en natuurlijk unieke handgemaakte instrumenten. Het atelier groeide in drie jaar uit tot een professionele gitaarbouw en reparatie werkplaats. In dit artikel kun je lezen hoe de naam 'Fern' is ontstaan.

Fern met go-bar stokken

Verhuizing

Op 1 januari 2008 is er een grote brand geweest in het pand aan de Tappersweg in Haarlem. Na een week van onzekerheid, is begonnen met het inventariseren van de schade. Twee grote bedrijven zijn volledig verwoest, en veel kleine bedrijfjes hebben ernstige schade opgelopen. Door een wonderlijk geluk is er verder geen materiele schade geweest voor Fern's Guitars. De bedrijfsruimtes waren onbewoonbaar, en alle huurders waren gedwongen om een nieuwe lokatie te vinden. In februari 2008 is er een ruimte gevonden midden in het centrum van Amsterdam aan de Weteringstraat. In het souterain, deelt Fern's Guitars nu een ruimte met Jongkind & Janselijn (fijn timmerwerk), wat een prima samenwerking opleverd. Klik hier voor een route beschrijving.

brand in het gebouw in de Waarderpolder
(Brand Waarderpolder op 1-1-2008)

het verwoeste gebouw in de Waarderpolder
(Het verwoeste gebouw op 7-1-2008)

Made in Amsterdam.

Vanaf januari 2008 is de naam van de werkplaats verkort naar 'Fern's Guitars'. Ondanks de kleinere ruimte is de centrale lokatie in Amsterdam een geweldige verbetering. Ik ontvang veel nieuwe reparatie klanten, maar zie mensen ook regelmatig terugkomen. In deze werkplaats die er van binnen precies uit ziet zoals je een werkplaats in gedachte hebt, is het werk uit Haarlem verder uitgebreid en ben ik me verder gaan toeleggen op het repareren en bouwen van akoestische en elektrische gitaren die het stempel Made in Amsterdam volwaardig zijn.

ingang werkplaats Amsterdam