Fern's Guitars logo

Jazzgitaar elektronica

Fern's Guitars logo

Jazzgitaar elektronica

Het repareren van elektronica in een jazz gitaar of andere holle gitaar zonder goede toegang is natuurlijk extra lastig en kost ook meer tijd. Meestal moet de hele bedrading uit de gitaar gehaald worden, inclusief output, om bij het defect te komen. Bij sommige gitaren kan dat via de element gaten, bij andere gitaren moet alles door de F gaten.

Heel belangerijk is natuurlijk dat de bedrading netjes en degelijk gesoldeerd wordt teruggeplaatst. Alle contacten moeten goed geïsoleerd van de aarde worden gemonteerd, en alles moet vast zitten zodat er geen storingen door losse onderdelen kunnen plaatsvinden.

Epiphone met storing

Deze epiphone kwam in de werkplaats met een niet werkende tone-control. De storing is extra lastig omdat het een semi-hollow gitaar is met oude bedrading.

de elektronica van de epiphone is uit de body gehaald

Na het uithalen van alle elektronica componenten, is de storing snel duidelijk; een aarde draad is los gebroken van de potmeter. Deze is opnieuw gesoldeerd. De hele bedrading is gecontroleerd op eventuele beschadigingen en brosse soldeercontacten.

de losse draad wordt weer aan de potmeter gesoldeerd

Alle onderdelen worden weer teruggeplaatst in de gitaar. Bij deze gitaar moeten alle onderdelen via het gat van de brug pickup terug naar de originele positie, een lastige en tijdrovende klus.

de elektronica van de gitaar wordt weer terug geplaatst in de body

De onderdelen zijn weer teruggeplaatst, en de pickups gemonteerd. Na controle is de gitaar weer gerepareerd en helemaal in orde.

de epiphone elektronica is weer in orde