Fern's Guitars logo

Herfretten

Fern's Guitars logo

Herfretten

Herfretten / refret

Bij elke gitaar of basgitaar die gebruikt wordt zullen vroeger of later de fretten vervangen moeten worden (refret). Dit kan een ingrijpende operatie zijn, waar ervaring voor nodig is. Elke gitaar heeft altijd zo zijn specifieke punten bij het herfretten waar rekening mee gehouden moet worden.

Voor het fretten heb ik nagenoeg alle maten Dunlop fretdraad op voorraad, en op bestelling kan ik ook diverse andere soorten draad leveren, zodat er altijd een oplossing is voor jouw instrument.

Gibson ES130 1965 refret

De eigenaar van deze Gibson ES130 uit 1965 klaagde over fretbuzz in het midden van de hals. De fretten hadden al wat slijtage. Bovendien lijkt er een fout in de toets te zitten, die ook het aanlopen in het midden lijkt te veroorzaken. In overleg met de eigenaar van de gitaar besluiten we tot een herfret, en correctie van de toets. Op de foto worden de fretten voorzichtig met een tang verwijderd. De fret wordt voor verwarmd met een soldeerbout. Hiermee wordt schade aan het toets hout beperkt.

de oude fretten verwijderen met een tang en soldeerbout

Na het verwijderen van de oude fretten, wordt de toets voorzichtig schoon geschuurd, en gecorrigeerd. Het schuren gebeurd afwisselend met een radius blok (zie foto) voor een correcte ronding (12 inch) en met een lange rij om de toets recht te houden over de lengte van de snaren.

de toets wordt geschuurd met een schuurblok met radius

De toets is geschuurd, tot een fijne korrel. Duidelijk is te zien dat naast de correctie, ook alle slijtage en vervuiling door het spelen zijn opgeschoond.

de toets is schoon en klaar om gefret te worden

Nieuwe fretten worden in de toets geslagen m.b.v. een speciale hamer.

fretten installeren in de toets met een hamer

De uiteindes van de fretten worden onder een hoek gevijld met een speciaal blok. Hierdoor speelt de hals straks comfortabel, maar heb je ook geen last dat de buitenste snaren te snel van de fret af glijden.

de eindes van de fretten worden met een vijl schuin gelsepen

Net als de toets, worden ook de fretten na het inslaan gevlakt. De topjes worden weggeschuurd met een speciale rij, beplakt met schuurpapier.

de fretten worden gevlakt met schuurpapier

De fretten worden opnieuw rond gevijld met een diamant vijl die dezelfde radius heeft als de ronding van de fret. Dit crownen is belangerijk. Het zorgt er voor dat de gitaar prettig speelt, dat je zo min mogelijk fret buzz hoort tijdens het spelen, en het zorgt ervoor dat alle noten zuiver zijn. Een platte fret geeft een toon die een fractie lager is dan deze zou moeten zijn.

de fretten worden rond gevijld met een diamant vijl

Scherpe randen van de fretten worden gevijld met een speciale driehoeksvijl. De randen van de vijl zijn gepolijst, zodat de toets niet beschadigd.

scherpe fret eindes worden weggevijjld

De fretten worden verder afgewerkt met schuurpapier, fijn staalwol en polijst middel. De toets wordt afgewerkt met olie, en de frets zijn klaar voor gebruik.

nieuwe fretten in de toets

close up detail van de nieuwe fretten

De 1965 Gibson ES130 met nieuwe fretten en een gelukkige eigenaar.

1965 Gibson ES130 met nieuwe fretten