Topnut

There can be different reasons to replace a guitar or bass topnut:


  • Damage
  • After replacing the frets (refret)
  • Adjusting the string spacing
  • Adjusting for a certain string gauge
  • Change the material of the topnut (Graphtech, brass, bone)

Every topnut has to be made in a way the instrument plays comfortable, detunes as les as possible, makes no unwanted sounds and plays in tune around the open chord area (first three positions).

Topkam vervangen bij een Fender stratocaster

Om de gitaar te kunnen herfretten en een correctie in de toets te kunnen maken, is de oude topkam verwijderd. De oude kam was van kunsstof en de eigenaar wilde liever een benen topkam.

Op de foto is een stukje been op maat gemaakt, en de diepte van de snaar groeven ruw afgetekend met een half potlood.

Met potlood worden eerst de buitenste snaren afgetekend. Hierbij kan rekening worden gehouden hoe ver een snaar van de rand van de hals moet komen. Iemand die bijvoorbeeld met zijn duim graag de lage e snaar indrukt, wil de snaar iets dichter op de rand van de hals. Iemand die soleert met veel opdrukken wil de hoge e snaar misschien iets verder van de rand zodat de snaar niet van de fret af glijdt.

De verdere verdeling van de snaren gaat meestal met behulp van een speciale verdeel liniaal.

De eerste krassen worden met behulp van een fijn vijltje in de topkam gesneden. Dit bepaaldt de plek van de snaren en moet dus heel precies gebeuren.

De groeven voor de snaren worden verder uitgevijld met diamant vijlen in verschillende diktes. Er wordt tot aan de potloodlijn (zie eerste foto) gevijld.

De topkam wordt in hoogte geschuurd in de zelfde radius als de toets. Er wordt zoveel materiaal afgehaald, dat de snaren goed blijven zitten, maar niet te diep in de kam liggen in verband met frictie.

Ook hierbij kan weer gelet worden op de bespeler. Iemand die veel opdrukt in lage posities, heeft een topkam nodig waarbij de hoge e snaar iets dieper ligt zodat deze niet uit de topkam wordt gedrukt.

Tijdens het schuren wordt het stof afgezogen met een stofzuiger.

De topkam wordt verder bewerkt met vijlen, schuurpapier en polijst papier, zodat er geen scherpe hoekjes aan zitten en alles mooi afgewerkt is.

De snaarhoogte wordt gecontroleerd met voelmaten door de derde positie in te drukken en de ruimte tussen de snaar en de eerste fret te meten. Waar nodig wordt de snaar verder naar beneden gevijld.

The string height is checked with a feeler gauge.

Het eind resultaat.